Zdrowe odżywianie w klasie 2a

28.10.2022
1 minuta czytania

W ramach realizacji zadań z programu „Szkoła promująca zdrowie”, uczniowie klasy 2a przygotowywali sałatkę ziemniaczaną. Na początku, dzieci poznały historię pochodzenia ziemniaków i ich przywozu do Europy. Następnie ustalona została kolejność wykonania sałatki od przepisu, poprzez przydział zadań na konsumpcji kończąc. Po umyciu rąk, każde dziecko zabrało się do przygotowania swojej części sałatki. Część uczniów kroiła ziemniaki w kostkę, inne cięły ogórki, cebulkę i koperek. Na końcu wszystkie składniki zostały połączone, dobrze wymieszane, dodany został jogurt i przyprawy. Największym powodzeniem cieszyła się degustacja. Każde dziecko, nawet to, które na początku nie chciało skosztowało sałatkę i nawet zajadało ją ze smakiem. Zajęcia były bardzo udane. Niektóre dzieci postanowiły, że zrobią taką sam ą sałatkę w domu.

Ustawienia dostępności

Zwiększ wysokość linii
Zwiększ odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Większy kursor